Tisdagsvisningar


VILL DU SE EN STJÄRNA?

Välkommen till det gamla astronomiska observatoriet någon stjärnklar tisdagskväll

Foto: Christoffer Svenske

På klara tisdagskvällar håller Uppsala Amatörastronomer i samarbete med Uppsala universitet visningar i Observatorieparken i centrala Uppsala. Dessa visningar är öppna för alla. Under c:a 45 minuter visar vi ett antal astronomiska objekt med den stora dubbelrefraktorn i den gamla huvudbyggnaden från år 1852.

Foto: Christoffer Svenske

Vad vi visar på himlen varierar, men alltid är någon planet, månen, en fin dubbelstjärna eller en stjärnhop observerbar. För att du ska hinna titta ordentligt har vi begränsat antalet besökare till 15 personer per visning.

Foto: Christoffer Svenske

Visningar sker ENDAST om det är stjärnklart! Ett tips är att lyssna på väderrapporten i P1 eller titta in på SMHIs webbsida.

Eftersom vädret är svårberäkneligt gör vi inga förhandsbokningar av biljetter. Vi kan tyvärr inte heller ge svar på frågor av typen ”Blir det klart ikväll?”, inte ens under samma eftermiddag. En sak är dock helt klar — är vädret fint när visningen skall börja, så garanterar vi en tidsresa ut i universum!

Pris: 40:- för alla över 12 års ålder. Gratis för UAA:s medlemmar.
Plats: Det gamla observatoriet ligger i Observatorieparken, något hundratal meter från Ekonomikum och Katedralskolan i centrala Uppsala (se karta till vänster). Visningarna startar vid huvudbyggnaden, västra ingången.
Klädsel: Varma skor och kläder rekommenderas – det är kallt att stå stilla ute!
Frågor: Kontakta visning@uaa.nu.

Notera att samling sker 15 min innan varje visning.